Tokdeff i Jerusalem?

  vs. 

Efter bottennappet i Växjö i tisdags ska nu Modo försöka göra allt (nja) för att ta nya tag mot HV. Det jag förundras över med detta Modo är att man ska vara så NHL-likt men att inget av detta märks. Vi har t.ex:

* ett tokslött lag som inte kämpar på när det går emot
* spelare som inte går direkt på mål utan är bekväma
* världens slöaste Dick
* ett PP där man inte ens kan synka en dump och check
* Rob "Kapusta" Schremp
* Mika Hannulas talanglöse tvillingbror
* Total avsaknad av disciplinära åtgärder från båset när någon fuckar upp eller tar onödiga tvår.

Hur ska då detta gå mot Per "jag är enligt Mr Manface världens sämste spelare" Ledin och hans kompisar? Troligtvis stortorsk. Vi kan väl i alla fall hoppas att Jr är bänkad så att tempot i den linan blir något högre än i B-jun.

Tipset blir 5-1 till HV, tröstmål av Hedman.

Nu kör vi

Seger i Småland?

  vs. 

Skön seger mot LHC senast även om spelet i de två första perioderna var lika hett som Sune Mangs i mankini...

Nu ser vi fram emot bättre fart och högre checking när vi för första gången i elitseriesammanhang åker ner och lirar i Växjö, ett lag dit Per Hållberg är värvad som top3-back!

Framåt ser dock Smålänningarna relativt farliga ut med alla irländare, spanjorer, greker...nä just de, de är ju nordamerikaner...

Ikväll vilar dock Gerber vilket inte direkt behöver vara ett minus. I Modo saknas Tollefsen och av någon outgrundlig anledning har Uffe också beslutat att lämna Nyström hemma. Känns som att det är dags att rycka skygglapparna och inse att Henrik Samuelsson borde lira lite i J20.

Eftersom Doktorn inte vill jinxa något blir tipset uddamålstorsk 4-3, mål av Nicke Danne, Schremp och Dicken.

Nu kör vi!!!

Rabbaterad resa till Övik

  vs. 

Så trevligt med en solig lördag och lite hockey att se fram emot i eftermiddag. Idag får Modo ytterst seniort besök när Östergötlands svar på Chelios och Fetisov kommer på besök.

Modo ställer upp med samma trupp som senast sånär som på Dicken som gör elitseriedebut för sin nya klubb. Han antas gå in tillsammans med Schremp och Hannula vilket känns helt naturligt. Allt som gör att Samuelsson Jr flyttas ner i hierarkin känns just nu som positivt.

Nu hoppas Doktorn på att Modoforwards försöker göra livet för Norrena lite tuffare än vad man gjorde mot Fasth i torsdags. In framför mål och böka istället för att Skrödra (ställ dig bredvid och peta med klubban).

Doktorns tips: Förlust 2-3, mål av Pöck och Dicken!

Nu kör vi!!!


Damnit Danielsson!!!

Så fort kan en hockeymatch avgöras när Fasth agerar mur.

Modo avslutar period 2 med ett fyrverkeri av brända chanser i PP och istället ger Nicke Danne bort pucken till Happy som sätter 0-1. Efter det målet känns det inte som att Modo längre är riktigt nära.

Det är såna här saker som inte får ske. FBK, HV och LHC har tillräckligt bra lag för att kunna fippla lite och sedan ta igen underlägen medan lag som Modo lever oerhört mycket på att vara noggranna med pucken och minimera misstag.

Nu gäller det att putsa på disciplinen och ta nya tag mot LHC på lördag.


Ny stormatch?

  vs. 


Efter kanonmatchen på Hovet är det lätt att bli lite överoptimistisk. Ska vi vara helt ärliga så är det ju inte första gången Modo får allt att klaffa för att sedan fullständigt tappa allt i 5 omgångar framöver.

Ikväll är det AIK från Solna som står för motståndet. Ett AIK som kommer från en färsk derbytorsk där dessutom medias gullesnutt nr1 fick lite kritik både för sitt spel och sitt humör. Annars börjar ju AIK vara lite av ett Modo-B med Happy Steen, Viklund och Rosén.

Enligt den extremt kunnige Nyström på Expressen (som såg samtliga 55 omgångar på plats på alla arenor samtidigt ifjol) var det landslagsklass på Viklund sist mot DIF. Då undrar den insatte, menar han landslagsklass a´la Tony Mårtensson eller landslagsklass a´la Johan Finn-Olsson?

Modo ställer upp med samma lag som senast och förhoppningsvis fortsätter juniorerna att ta för sig även på hemmaplan. Kan dessutom Tellqvist vara lika säker som på Hovet och firma Susse, Skröder, Nicke Danne dominera banan så blir det tre poäng ikväll.

Ajaj, Doktorn är positiv, det brukar inte sluta väl. Men jag kan inte hålla mig: Vinst 4-2, mål av Nicke Danne, Pöck, Schremp och Morten!

Nu kör vi!

Resten av tabellen

Som uppmärksamma läsare redan noterat så ligger Doktorn efter i sitt facit av elitserien. Inskolning på dagis, jobb och andra oväsentligheter har av någon outgrundlig anledning fått gå före. Här kommer därför en snabbtippning av platserna 11-1. Modo är ju tippat som jumbo remember?

11: Timrå IK
I Söndsvall har man under sommaren gjort sig av med överbetalda medelmåttor och istället fyllt på med floppande rejects. Detta passar bra in med Timrås image i övrigt men gör ändå inte att man undviker kvalserien.

10: Solna AIK
I kvällstidningarna har man redan startat mediarunket kring storstadens hockeykultur och återfödda derbyfester. Detta pågår till omgång 9 då Victor Fasth drar korsbandet och AIK cementeras i botten av tabellen.

  9: Brynäs
Inte en dag går utan att någon pratar om hur talangfullt det unga Brynäs är. Samtidigt tycker jag mig ständigt se Andreas Dackells som mest frekventa namn i poängstatistiken. Nu är det upp till alla konstiga efternamn (Silverberg, Järnkrok) att inte bara åka runt och Ollas utan att faktiskt bidra i produktionen.

  8: Växjö Lakers
På sista slutspelsplats hittar vi det hemvävda Växjö Lakers. En klubb lika orginiell och nytänkande som SAOL. Efter att ha snott designen till matchtröjan så valde man att fortsätta skapa en liten NHL-klubb genom att värva varje jänkare som lyckats hitta en skvätt europé i DNA:t. Kallio tokfloppar! 

  7: Skellefteå AIK
Fjolårets finalister blev, enkelt uttryckt, tokfuckade under sommaren. Å andra sidan har man fyllt på med en spännande Jan-Boris och bästa kompisen Holloway. Dessutom försöker man tvätta bort renlevnadsstämpeln genom att låta Pikkarainen smita genom nålsögat. Tokflopp: Alavaara

  6: Luleå IF
Att bero på stulna tröjdesigner. Alla pratar om Nashville, förlåt, Luleå som utmanare till guldet då man fått hem Harju och den vindsnabbe Niclas Wallin. Doktorn tror inte att det räcker så långt men till slutspel tar man sig utan problem. Joonas Vihko gör 4+3 på hela säsongen och ingen saknar Cervenka.

  5: Frölunda Indians
På femte plats finner vi de goa gubbarna från Götet. Dragkedjan är återförenad och känns ungefär lika intressant som en krönika av Leif Boork (psykologiskt och mentalt är synonymer by the way Leif). Vad som är roligare är att Pyöräla nu fått riktigt trevliga lekkamrater i Midget Pettersson och Olimb. Mats Adrian säger att han alltid velat att laget skulle se ut så här och att allt är Calle Johanssons fel.

  4: Djurgårdens IF 
Om inte Hårde Hardy är upptagen hela vintern med att protestera över korrekta domslut kan han få en fin hemmaplansfördel i slutspelet. Så bra är nämligen DIF. Backsidan ser grym ut (bortsett från Printz) och i anfallet har junisarna fått lite med kroppsbehåring och rutin. Marcus Nilsson och Ölvestad går på krogen innan en match i december och stängs av av klubben.

  3: HV71
I Könjöping pratar man om att klubben tappat spelare men det är ju ändå samma lag som ställs på isen år ut och år in. I höst kommer dessutom Petrasek hem efter att ha haft -14 på de inledande 6 matcherna i KHL. Vidare visar Krog upp varför han aldrig tagit en tröja i NHL. 

  2: Färjestads BK
När man talar om inavel. Rickard "tackla får man bara göra om matchen är jämn" Wallin får se sitt FBK förlora serietiteln. Detta skylle Loob på att man fick snuva av AC:n i bussen på väg till Göteborg och att därför Frölundas poäng borde tillfalla Värmlands stolthet. Sanny Lindström gråter öppet i hockeykväll utan anledning.

  1: Linköpings HC
Ojojoj, nu blir man lyckliga i Östergötland. Linköpings finest ångar på hela året (särskilt efter att skattesmitarna dykt upp) och tar hem serien. Dessutom får man loss extra pengar att värva för i januari då det framkommit att Mange Johansson och Åkerman räknas som pensionärer och klubben slipper sociala avgifter. När det vankas slutspel blir det dock som vanligt, gråt, bråk och öppna munnar nere vid Stångån.

Hallucinationer hos Hallman





Som flera av er säkert redan sett vi Hockeysnack eller andra forum så har Marie "Jag håller inte alls på Djurgården" Hallman gnällt på Meyers tackling med den ovanliga motiveringen

- tänk om Ölvestad gjort samma sak på Meyer?

Först gnällde hon och ville ha Clipping men efter att ha läst på reglerna ändrade hon sig och ville ha det till interference. Sen tycker hon också att den är för låg...

Var ska Doktorn börja? 

Som ni ser på bilden ovan sitter tacklingen på låren på Ölvestad i en vad man kan kalla en perfekt höfttackling. Inga utstickande knän eller annat som går lågt. Sen har jag roat mig med att klocka tiden från att Ölvestad släpper pucken tills dess att han får tacklingen. Dvs, Hardys och därmed också Maries solklara interference?

Så hur lång tid var det? 2 sekunder? Nja, inte riktigt. Närmare bestämt 0.4 sekunder. 0.4 SEKUNDER! Om man som elittränare (eller "expert") anser att en spelare inte är tacklingsbar 0.4 sekunder efter det att man släppt pucken bör man kanske slänga ett getöga i regelboken...


Nyström kvar i sandlådan



Vissa människor klarar av att erkänna sina fel och att sedan gå vidare i livet. Magnus Nyström är inte en av dessa. Förutom att klösas med objektive Fahlman så kör han nu vidare kring Rob Schremps försäsong:

http://bloggar.expressen.se/nystrom/2011/09/rob-schremp-imponerade-pa-forsasongen/

Enligt Doktorn bör dock termen imponerande brukas kring en prestation snarare än en omgivning i detta fall. Jag menar, om jag skulle springa milen på 3 timmar men göra detta på Red Wings träningsläger, imponerar jag då?

Jag fortsätter att förvånas kring vilken fruktansvärt låg kompetens som omhuldar hockeyskribenter inom kvällspressen. Är det så att ingen riktigt hockeykunnig vill ha dessa jobb eller är det så enkelt att brunast näsa vinner?


Fuskbyggets sköna Stockholmstrip



Sorry att jag inte hann med ett "inför matchen" innan gårdagens batalj. En kompis bilade ner från Övik för matchen och vi lade tiden på trevligare saker än att sitta inne och knacka på datorn. Dessutom hade Doktorn ändå säkert tippat typ 6-2 torsk så det var lika bra att det fick vara.

Själva matchen var direkta motsatsen till vad vi såg mot Frölunda i torsdags, både vad gäller Modo och motståndet. Medan Frölunda spelade tight bortaspel och utnyttjade sina chanser valde Djurgården att i första perioden stoppa huvudet under armen och virra runt i lågt tempo.

När det gäller Modo var det underbart att se hur man vågade stå upp och föra matchen från start istället för att som så många gånger tidigare här nere i Stockholm bara stå på hälarna och vänta in ett par tre kassar i arslet.

Hade Modo bara varit lite vassare hade den här matchen varit avgjord efter 10 minuter. Nu gjorde man dock en klassisk Övikare och brände 3-4 grymma lägen för att i andra perioden låta Djurgården kvittera. Därefter blev det lite nervöst i bortalaget och det känns som att periodpausen kom jäkligt lägligt.

I tredje var det egentligen inget snack om saken. Djurgården var ovanligt tama medan Modo vågade stå upp och föra spelet. Snyggaste kassen sätter SSK-Fredrik efter grymt förarbete av Nyström och när sedan Susse backhandflippar fram pucken till Nicke Danne så är det ganska skönt att få höra "ska ni gå hem nu" samtidigt som pomadadoften smiter ut genom dörrarna.

Slutligen matchens tre stjärnor:

1: Freddy Meyer - Visade sina kvaliteter både offensivt och defensivt. Har ett imponerande förstapass och är jäkligt hård i kroppen. När han dessutom centrifugerade Ölvestad (by the way Hardy, det är tillåtet att tackla puckförare utan att det kallas interference) blir platsen på listan given.

2: Erik Nyström - Vilket tramp och vilken passning till Andersson. Dessutom hård jobb och placeringssäkerhet matchen igenom. Jag har svårt att se hur Uffe ska kunna peta ner den här killen om det fortsätter så här.

3: Nicklas Danielsson - Snabb, smart och målfarlig. Det är härligt att se hur bra det funkar med en lite smalare Skröder och en Susse med fart. 0-1 är genomtänkt rakt igenom och hade inte Wesslau fläkt upp nyckelbenet hade det varit två strutar redan i första.

Dagens beska droppe: Henrik Samuelsson - Det är taskigt att kritisera en 17-åring och det är heller inte Henriks fel att han sätts in för att spela i en producerande lina. Det märks att killen har talang utöver det vanliga men jag anser det inte rimligt att han ska spela både PP och BP. Sätt ner honom i en fjärdelina och jobba vidare med att utveckla skridskoåkningen, hans största svaghet.

Allt som allt är det i alla fall frid och fröjd for now. Låt se hur det ser ut efter torsdagens omgång.

Seriepremiär

     vs         


Så var det då dags att dra igång årets elitserie å vad bättre än att inleda mot en än mer underpresterande lag än sig själva.

I Modo är Dicken borta med sitt onda knä men i övrigt är laget (och tacka högre makter för det) skadefritt. Frölunda kommer till spel med en seger i ryggen från matchen mot det otroligt överskattade Växjö. Dessutom lyckades den goe runde dansken med att hålla nollan så snart är det väl samma målvaktstränaronanifeber nere i Skötet som hos syskonen i Värmland och Gävle gotemplares farmarverksamhet i Gästrikland.

Doktorn är fruktansvärt pessimistisk inför årets säsong och kvällens tips går i samma tecken. Dyngtorsk 1-6, ingen fart, ingen struktur, en massa utvisningar. Oh happy days!

Nu kör vi!

Plats 12: Modo Hockey



Idag kör så då Doktorns efterlängtade tippning av elitserietabellen igång. På jumboplats i år finner vi Mackes gäng, Modo Hockey.



Målvakter
Ifjol var vi många som jublade när Modo presenterade Tarkki och Dahlberg som keeprar. En finsk keeper som statistiskt sett är bäst när det gäller lät ju fantastiskt. Att han sedan inte kunde stoppa en badboll under grundserien var dock något i alla fall jag inte räknat med. I år har man återigen tagit fram stora plånkan och pungat upp för Mikael Tellqvist, en kort keeper men med fina meriter. Som backup till Tellqvisk blir det juniorlöftet Anton Forsberg, som visat rena rama Jocke Lindström-formen på försäsongen.

Backar
På backsidan valde man att i sommar skeppa notoriskt underpresterande Per Hållberg samt 107 kg tama beslut Timander. Vidare halverade man fjolårets mat- och spritbudget när Ante Eriksson och Pikkarainen drog vidare. In istället kommer en omskolad Österrikisk forward, en kollapsande Amerikan, en av allsvenskan ratat Malmöbo, en axellös AHL-lirare och en finsk try-out finne. Tillsammans med med kapten Tollefsen ska dessa försöka hålla rent framför egen kasse och dessutom skapa lite framåt med snabba uppspel. Något säger Doktorn att det här kan bli en hönsgård.

Forwards
Även på forwardssidan har Modo gjort sig av med lite dökött och ärligt talat är det väl bara Byrån och Nagy som överhuvudtaget saknas det minsta lilla. In kommer mannen med hakorna och Rob "Youtube" Schremp, som i alla fall är grym i Atlanta på NHL12. Dessutom försöker man skaka lite liv i frigida spelarfruar genom att plocka in Mika "no regrets" Hannula. Det största problemet är dock att man fortfarande förlitar sig på att Sundström och Skröder ska bära laget som Top-6 spelare.

Slutsats
Av det raka, hårda spel som Crybaby Samuelsson predikat har vi under försäsongen sett intet. Dessutom känns det inte som att spelartruppen riktigt rimmar med denna typ av hockey. Madsen, Andersson, Samuelsson Jr och Nicke Danne passar säkert in i detta men för långsamma pjäser som Skröder och Sussse samt sirapstrampande brunkare Foppagutten, Hedman passar detta som fot i handske. Kommer det inte in två riktigt bra forwards under hösten blir det återigen kvalserie uppe hos Nolaskogs.

Årets flipp
Rob Schremp: Eftersom alla andra "experter" tippar Samuelsson Jr som flipp måste ju Doktorn visa fingertoppskänsla. Robban har sett grym ut på försäsongen :-) och kan man bara utnyttja honom rätt i PP kommer han att stänka puckar i taket Brett Hull style! ta bara en titt på denna video:
http://www.youtube.com/watch?v=GYrJ-khizCo 

Årets flopp
Jonas Ahnelöv: Som Doktorn skrev i ett tidigare inlägg höll Ahnelöv på att ta en tröja i Coyotes innan alla skador. Sen dess har, för att uttrycka det milt, inte sett bra ut. Orkar Jonas hålla uppe defensiven på sina trasiga axlar eller kommer vi att få en Haakana-light? 

Pajkastning

Som ni flesta kanske vet så släppte Expressen och Aftonbladet sina magasin inför seriepremiären för några dagar sedan. Det vi skrattat gott åt är förstås Nicke Nyfikens text om att Schremp sett bra ut på försäsongen. Tydligen har några kollegor inom "journalistyrket" hånat honom för detta. Något jag tycker är rätt skoj men som tydligen Nyström själv finner FRUKTANSVÄRT kränkande...

Läs själva: http://bloggar.expressen.se/nystrom/2011/09/pinsamma-kollegor/

En annan rolig grej var ju att Mats "Låt oss pensionera nummer 1 i hela hockeysverige" Wennerholm redan i ingressen till Modos del i bilagan skrev att senaste guldet kom 1997. Men säg inget, då kanske han också blir kränkt...

Hur som helst, imorgon börjar doktorns nedräkning inför elitseriestarten. Först ut, jumbon!

Liv och död




Så bräckligt är en människoliv...

Jag hade idag tänkt att fortsätta med min analys av Modos nyförvärv men det är på något helt annat man hela tiden tänker. Ett utplånat lag i KHL och en svensk landslagsmålvakt som gjort sin sista kullerbytta.

Jag kände inte Stefan Liv personligen men spelade under flera år i början av 2000-talet med en barndomskompis till honom som berättade den ena storyn efter den andra om den vimsige och übersnälle levnadskonstnären. En historia som jag kommer ihåg var att Stefan efter en fest hemma i sin spartanska ungkarlslya inte hittar sin fjärrkontroll till TV:n. Han gör inga allvarligare försök att hitta den utan nöjer sig med att konstatera att den är borta. Några veckor senare är det åter fest hemma hos Liv och när en kompis ska ställa in sina öl på en snabbkylning i frysen ligger fjärrkontrollen där frusen och fin.

Jag tror att det var just Livs vimsighet och goda humör som också gjorde honom omtyckt även bland folk utanför Smålands gränser. Han var den typ av person som man önskar framgång även om det innebär att han ibland stoppar puckarna även för ens favoritlag.

Resten av det här inlägget tänker jag ägna åt lite tankar som vissa kanske finner mindre roliga. Då kan ni sluta att läsa nu.

Vi är många som suttit och skrattat när vi läst historier (bland annat på Stefan Livs blogg) och sett inslag med svenska spelare som berättat om Ryssland och hur annorlunda allting är där. Vi har fått höra om hotelrum som sett ut som fängelseceller, städer som liknats med 40-talets Sovjet, vådliga taxiresor och maffiarykten kring löneutbetalningar.

Den här gången skrivs en historia som inte är lika kul att återberätta för de svenskar som spelar i KHL. Det jag suttit och tänkt på i eftermiddag är den fruktansvärda ånger som Stefans fru måste känna över att de tog beslutet att välja pengarna i Ryssland framför tryggheten i Sverige. Utmaningen i Ryssland framför familjeliv i Jönköping.

Visst kan man säga att den här typen av olycka skulle kunna ske även i Sverige men ser man till säkerhetsarbetet vad gäller flyg och flygtrafikledning i Sverige jämfört med Ryssland kan man snällt sagt säga att de ligger något efter. Jag har själv arbetat med olycks- och incidentutredning vid Luftfartsverket och läst ett antal haverirapporter från olyckor runt om i världen. Det går inte att komma ifrån att Ryssland tillsammans med andra gamla Sovjetstater är överrepresenterade i olycksstatistiken.

Slutligen vill jag passa på att kommentera lite kring andra spelares Twittrande om olyckan. På samma sätt som vid dödsfallen i NHL under sommaren slänger spelare iväg sina "kondoleanser" till höger och vänster. Jag blir lite äcklad över detta sätt att uttala sig kring tragedier. Det känns för mig som att de flesta skickar iväg sina meddelanden endast för att andra gjort likadant, att det skulle vara okänsligt att våga vara tyst.

God natt





RSS 2.0